Om Ullevaal (Ullevål)

ulleval-stadionUllevaal stadion er trolig det mest kjente av sitt slag i Norge. Dette er det største stadionet i landet, med totalt plass til 27 200 tilskuere. Den har gjennomgått en rekke oppgraderinger gjennom årene, spesielt etter at Vålerenga begynte å spille hjemmekampene sine her. Ullevaal er et internasjonalt anerkjent stadion, og her har flere viktige landskamper blitt spilt. Men la oss nå se på Ullevaal som område først. Ullevaal ligger på et historisk sted, der Oslo deles inn i Østkanten og Vestkanten. Dermed har stedet alltid vært en møteplass for ulike kulturer og sosiale tilhørigheter. Like ved stadion finner man blant annet vakre bygninger fra 50-tallet, det gigantiske Ullevaal sykehus, samt Sogn videregående skole. Like rundt hjørnet finner man også noen av de finere skolene i byen, samt Universitetssykehuset og en vakker hageby der folk har dyrket urter og grønnsaker i mange tiår.

Ullevaal stadion åpnet i 1926, den gang da fotball fortsatt var en ganske liten sport her i landet. Med årene har en rekke forandringer blitt gjort, og nå er dette et fantastisk stadion man gjerne besøker, uansett om det er dags for en fotballkamp eller ei. Rundt Ullevaal finner man nemlig flere sportsbutikker og et supermarked, derfor er de fleste fra nærområdet innom stadionet med jevne mellomrom. Ullevaal er dessuten stadionet der det norske landslaget i fotball spiller sine hjemmekamper, så hit strømmer mennesker til fra både fjernt og nært. Over flere år pågikk det en krangel om Ullevaal, for erkerivalene Lyn og Vålerenga ble presset til å spille hjemmekampene sine her samtidig. Vålerenga brukte Bislett stadion tidligere, men på grunn av den dårlige kvaliteten på fotballbanen flyttet Osloklubben til Ullevaal. Krangelen med Lyn varte lenge, og til slutt fikk Lyn flytte til det ombygde Bislett stadion, til stor ergrelse for VIF.

Det har vært store planer rundt Ullevaal gjennom tidene – blant annet ville man utvide kapasiteten til 40 000 mennesker, men dette ble dessverre aldri noe av. Selv om det offisielle antallet tilskuere maksimalt er satt til 27 200, har flere fotballfans vært tilstede samtidig gjennom årene. Rekorden for antallet tilskuere ble satt i etterkrigstiden, da Norge møtte Danmark på hjemmebane. Hit kom nesten førti tusen mennesker, altså mer enn ti tusen flere enn det var kapasitet til. Man fikk stå i korridorene, dele på plasser og lignende, men det fungerte fint. Nå om dagen har man en rekke tribuner å velge mellom, alt ettersom hvor tykk lommebok man har og hvilke organisasjoner man er medlem i. Blant annet har man 1470 VIP-plasser, der de ivrigste tilhengerne av VIF stadig møtes. Når store kamper er i gang, vil nesten et halvt tusen mennesker dukke opp på Ullevaal for å jobbe og ta imot gjester.

Nå om dagen eier Norges Fotballforbund 100 % av aksjene bak Ullevaal stadion, men gjennom årene har vestkantlaget Lyn prøvd å ta over stadionet til stor ergrelse for VIF-fansen. Vålerenga har aldri vært et særlig rikt lag – de representerer tross alt arbeiderklassen for Oslo indre øst. Lyn, derimot, baserer seg på Vestkanten og særlig Frogner, der noen av landets rikeste mennesker bor. Etter flere år med krangler ga Lyn opp og solgte seg ut av Ullevaal.

Visste du forresten at Norge aldri har tapt mot Brasil når de to landslagene har møtt hverandre i internasjonale sammenhenger? Ja, Brasils fotballandslag har vært innom Ullevaal tre ganger – to av disse møtene endte i uavgjort, og én gang klarte de norske herrene å rive seieren ut av brasilianernes hender. Dette var en historisk hendelse, som straks ble kjent verden rundt. Kanskje får vi se Brasil på Ullevaal igjen? Da vil det lønne seg å være med på Hafslund Breddeprosjekt, for ingenting føles bedre enn å stå så nærme som mulig de karene som slår ut Brasil på nytt.