Om VIF

vif-flagDet første du må vite, er at VIF er langt mer enn bare fotball. VIF er en drøm. Idrett har i alle år vært redningen for mange av byens fattigste barn, og VIF prøver å spre kjærligheten for ulike typer sport – ikke bare fotball. Selvsagt er Vålerenga fotball den mest kjente delen av Vålerenga Idrettsforening, siden laget lenge har spilt i Tippeligaen og vunnet mange seriemesterskap. Men man har blant annet også VIF Trolls, som er en satsing på amerikansk fotball, samt Vålerenga Basketball, Vålerenga Håndball og Vålerenga Ishockey. De sistnevnte er Norges beste ishockeylag med en rekke seriemesterskap. Siden nettstedet handler om Vålerenga fotball, skal vi dog holde oss til denne. Ellers kunne vi holdt på i årevis – det finnes forresten flere gode bøker om VIF som helhet, som du kan lese deg opp på hvis du vil vite alt det er å vite om Vålerengas idrettssatsinger.

Nåja, Vålerenga fotball kom på plass så tidlig som i 1913, like før Christiania ble omdøpt til Oslo. Visste du forresten at området øst for Akerselva het “Oslo” lenge før resten av byen fikk samme navn? Ja, det er enda et nydelig eksempel på hvordan østkanten har dominert bybildet og byens historie gjennom alle tider. Klubben ble stiftet sommeren 1913, og het på den tiden “Spring”. Den første nasjonale fotballdivisjonen kom på plass så sent som i 1937, og inntil dette skjedde hadde Enga allerede vunnet det lokale mesterskapet fire ganger!

Deretter kom bølgene. Ja, Vålerenga er kjent for sine opp- og nedturer. Vi kan vinne noen sesonger på rad for deretter å dale ned til 1. divisjon, og klatre opp igjen like etter. Gjennom 50- og 60-tallet holdt Enga seg på en solid plass på toppen av tabellen, og vant til slutt sitt første mesterskap i 1965. 60-tallet regnes som Engas første storhetstid, for det var da arbeiderne fra østkanten spilte ekstremt offensiv fotball som ingen andre lag i Norge forstod noe av. Vi glemte forresten å nevne at VIF fra sine aller første dager representerte arbeiderklassen fra Oslo indre øst, altså områdene rundt dagens Vålerenga, Ensjø, Tøyen og Gamlebyen. Som dere alle vet er idrett en drøm for mange fattige barn, og VIF gjorde denne drømmen til virkelighet for utallige unge gutter. Arbeiderklassen fikk endelig noe å være stolte av – og den dagen i dag står Vålerenga på sitt. Tar du en tur innom Bohemen, Klanens stampub ved Pilestredet, vil du straks se hvordan arbeiderklassen morer seg.

Tilbake til historien. Vålerenga gikk igjennom dårlige tider på 70-tallet, men herjet med alle Norges fotballag gjennom store deler av 80-tallet. Det var VIFs andre storhetstid, kan man si. Under 80-tallet vant Enga nemlig tre seriemesterskap og et cupmesterskap, og det var på denne tiden fotballklubben viste sterk defensiv fotball. Med et ugjennomtrengelig forsvar var det bare å slenge ballen opp til spissene, slik at de kunne sparke den i målet til motstanderen. På 90-tallet rykket VIF på nytt ned til 1. divisjon, men klatret raskt opp igjen. Så kom Kjetil Rekdal på plass som trener, etter å ha spilt i flere år for VIF. Han løftet klubben til det gamle nivået, og etter 21 år i jakten på mesterskapet kunne Enga endelig kreve inn gullet i 2005. Året etter gikk det dog dårlig, Rekdal avsluttet trenerkarrieren i Vålerenga, og østkantens egne fotballklubb har aldri kommet seg helt etter dette.

Vålerenga er kjente for sine fotballdrakter, som har vært nesten uforandret i alle år. De røde, hvite og blå er godt kjent landet rundt; det er umulig å forveksle dem med noen andre. Selv om Enga spilte på Bislett stadion i mange år, flyttet klubben over til Ullevaal på grunn av de dårlige forholdene på Bislett. Dette var en stor skam for Enga, for Ullevaal ble faktisk bygget som hjemmebane for erkerivalene Lyn fra vestkanten. Bislett gjennomgikk en fantastisk oppussing, og det var selvfølgelig pappaguttene fra Lyn som fikk ta over det nye stadionet. Hvorfor VIF ikke fikk tilbake sitt gamle stadion? Ja, du kan jo gjette. Nå har økonomien blomstret opp igjen, heldigvis, og et nytt stadion er på vei. Et stadion som vil åpne sine dører i 2017! Valle Hovin, like ved Vallhall stadion, blir den nye hjemmebanen til Vålerenga, med beliggenhet i Gamle Oslo bydel. Klanen kan så vidt vente på å pakke sakene og dra fra Ullevaal, og det samme kan sies om oss her på Valerengafotball.com!