Miniklanen

De aller fleste har hørt om Klanen. Det er nærmest umulig å ikke høre dem. Når de setter i gang sine sanger på Ullevaal stadion, kan man sikkert høre dem helt til Frogner og Lillestrøm. Ta den, Lyn og LSK – andre fotballfans blir stille som mus når Klanen begynner å brøle. Klanen er Norges største supporterklubb, men det er ikke Klanen vi skal snakke om her. Eller jo, til en viss grad. For det er spesielt kult å se Miniklanen dukke opp på Ullevaal. Miniklanen, ja. Ikke hørt om dem? Bare vent noen år, du. Disse unge menneskene skal nemlig ta over når veteranene fra Klanen legger av. Du har nok skjønt det allerede – Miniklanen er barne-supporterne til Vålerenga!

Miniklanen er minst like heftige å følge med på som Klanen. Her kommer smårollinger på alt mellom 2 og 12 år. Egentlig kan ikke barn på under 6 år være med i Miniklanen, men når foreldrene er med kan man ikke klage. Å lære seg å nynne til «Kom igjen Enga» før man kan gå – det er noe å skryte av, det! Miniklanen er offisiell, altså er det Vålerenga som organiserer klubben. Men det er mye frihet, mye spennende å være med på, mange turer, utflukter, besøk og lignende. Miniklanen handler nemlig ikke bare om fotball, akkurat som VIF er så mye mer enn Vålerenga fotball. Miniklanen får gjerne komme til garderoben etter kampene for å hilse på stjernene – dermed blir man kjent med spillerne, og kan bygge på drømmen om å følge i deres fotspor. Ja, indoktrineringen starter tidlig om man er fan av Enga.

Det er ikke dyrt å bli med i Miniklanen, derfor velger mange foreldre å gi barna den spesielle opplevelsen. For snaue 700 kroner får man medlemskortet, som i seg selv er et sesongkort til alle hjemmekampene Vålerenga spiller gjennom året! Ikke bare det – man får til og med stå like ved Klanen på Vestbredden, og gå inn gjennom en helt egen inngang (nummer 8). Slik føler man seg spesiell, man føler seg som en del av klubben, og disse ungene kommer uten tvil til å vokse opp som hardbarka Enga-fans. Det spiller ingen rolle hvor i byen man bor, men man vil nok føle seg best til mote om man ikke er fra vestkanten. Miniklanen handler ikke bare om å støtte Vålerenga på deres hjemmekamper, selv om man ofte hører smårollingene synge høyt og rett fra hjertet når kampene er i gang. Miniklanen inviterer også til diverse aktiviteter og treff, blant annet en stor sommerfest hver august, der både barn, ungdommer og eldre møtes for å kose seg med grillpølser og godt humør. Miniklanen blir raskt gode venner, og møtes så ofte de kan. Hvorfor du bør melde ungen din inn i Miniklanen? Fordi dette er vennskap for livet. De kan bytte skoler, skille veier ved videregående, men kjærligheten til Vålerenga og det evige vennskapet fra Miniklanen blir aldri borte.

Ellers kan man bare si at Miniklanen er et flott sted for barn å treffe nye venner. Dessuten er det et godt sted for foreldrene å møte hverandre. Så lenge man ikke forstyrrer barna. Dessverre er det mange foreldre som ikke kan gi slipp på ungene sine, og som stadig vekk må komme ned til tribunene for å si hei. Det samme gjelder sommerfesten, diverse dugnader og lignende. Når det er bortekamp skal man selvfølgelig stå side om side og heie, men når ungene har fått sin plass på Vestbredden er det best å la dem være. De vil vokse opp til å bli Enga-supportere uten deres hjelp – dere skal dog ha takk for at Miniklanen ble det utvalgte stedet for sosialisering og hygge!