Regler i fotball

judge-283260_640Siden du er her på Valerengafotball.no, antar vi at du er interessert i fotball, og at du vet noe om sporten. Likevel er det kanskje like greit at vi forklarer reglene i fotball, da ikke alle kjenner til disse. Kanskje man nettopp har oppdaget hvor spennende sporten er, men ikke helt forstår reglene? Kanskje du er et ungt talent som vurderer å gi fotball en sjanse? Eller kanskje du er en stolt forelder som gjerne vil forstå hva de yngste i familien driver med? Da er det bare å lese videre.

Fotball er en rimelig enkel sport å forstå seg på. Det er nettopp dette som gjør den så populær, samtidig som den er allsidig og meget teknisk når du kommer inn i det. Fotball er en blanding av idrett og mentalitet. Sport og fritid. Alt man trenger er en ball og et par sko, så er man i gang – og skoene er dessuten ikke så viktige, mange spiller barbent. Fotballer er tilgjengelige verden rundt, og koster som regel ikke så mye. Har man ikke en fotballbane i nærheten, kan man finne en eng eller spille i gatene. Slik har mange av verdens største talenter vokst frem. Gatefotball er for mange det første møtet med sporten, spesielt i land som Brasil og Italia.

Hovedformålet med fotball er å sparke en ball rundt omkring på banen, kun ved bruk av føttene. Derav navnet. På hver sin side av banen står målene, og man må prøve å sette ballen i målet til motstanderen. Keeperen (målvakten) står dog i veien, og dette er den eneste spilleren på banen som får lov til å bruke hendene – innenfor et bestemt område. Selv om profesjonell fotball spilles med 11 spillere på hvert lag (ute på banen), kan man gjerne spille med færre mennesker. Amatørfotball spilles ofte på mindre baner, med mindre mål og færre spillere. Seks mot seks er en populær variant, spesielt når det er snakk om skolefotball eller fotball som trening på jobben og lignende. Laget deles opp i ulike posisjoner – angrep, midtbane og forsvar. Siden man kun kan være 11 spillere på banen, velger trenerne å dele opp lagene på ulike måter. Dette kalles en formasjon. Den mest populære formasjonen er såkalt 4-4-2, altså fire spillere i forsvar, fire på midtbane og to i angrep. Ti spillere totalt, pluss målvakten. Elleve spillere på banen.

Fotball er som sagt en ganske så enkel sport å lære seg – det tar oftest ikke mer enn én dag å forstå hovedprinsippene. Man sparker ballen fra spiller til spiller, og prøver å bevege seg oppover på banen mot motstandernes mål. Til slutt handler det om å velge rett posisjon å skyte fra, for å prøve å sette ballen i nettet. Alternativet er å vippe ballen inn mot målet og håpe på at noen klarer å skyte ballen i mål ved hjelp av hodet. Ja, det er lov å bruke hodet og andre kroppsdeler i fotball, men ikke hendene (fra og med overarmen). Rundt banen går det en linje, og det er ikke lov å spille ballen utenfor denne. Havner ballen bak linjen på en av de lange sidene av banen, får motstanderen et innkast. Her får man kaste ballen inn på banen igjen ved hjelp av hendene – enkelte spillere har trent armene meget godt og kan derfor kaste ballen helt inn mot mål. Andre velger å kaste den så nærme seg selv som mulig (eller til en lagkamerat). Havner ballen bak linjen ved målet, blir det enten corner (hjørnespark) eller utspark fra keeper – avhengig av hvem som skyter ballen ut.

Så har man diverse regler som offside og frispark. Man har ikke lov til å skyte ballen til en lagkamerat som er nærmere motstanderens mål enn motstanderens egne spillere – det hadde vært for enkelt å score om dette var tillatt. Man har heller ikke lov til å angripe motstanderne, det er alltid ballen man må gå etter. Sparker man motstanderen i bena, blir det frispark eller straffe. Frispark kan man gjøre som man vil med, mens straffe må skytes rett inn mot målet.