Spillerne i VIF

Vålerenga er en av de mest historiske fotballklubbene her i landet, og mange av de største fotballstjernene i Norgeshistorien har sitt opphav i VIF. Det er så mange å snakke om at man kan skrive en bok om emnet. Derfor skal vi ikke gå altfor dypt inn på alle de ulike spillerne Vålerenga har fostret frem gjennom årene. Fotballskolen til VIF er tross alt den beste i landet, og selv om ytterst få ungdommer fortsetter fotballkarrieren etter avsluttet skolegang er det fortsatt mange tiår med erfaring som snakker for seg selv. Mange titalls spennende, unike spillere har vokst frem fra VIFs fotballskole, mens andre har fått erfaringen og opplæringen de trengte etter å ha blitt kjøpt opp av Vålerenga.vif-players

John Carew

Det er ikke mange norske fotballspillere som er like kjente internasjonalt som John Carew. Den karismatiske norsk-gambiske stjerna spilte for Lørenskog som ungdom, men den profesjonelle karrieren begynte i Vålerenga, som så mange andre spillere før ham. Han scoret i annenhver kamp de to første årene Carew spilte i Enga, og fikk straks tilbud fra større klubber. John valgte (dessverre) Rosenborg, men klarte seg kun ett år hos trønderne før karrieren gikk videre til den spanske toppklubben Valencia. Til slutt endte han opp i Aston Villa og gikk senere over til West Ham. Carew har dessuten spilt i både Frankrike og Tyrkia, noe som gjør ham til den mest allsidige fotballspilleren det norske landslaget har sett. Ikke mange norske fotballspillere har bygd seg en karriere i alle de europeiske toppseriene!

Moa Abdellaoue

Noe vi ser igjen og igjen, er at norske fotballtalenter starter sin karriere i Vålerenga, for så å flytte til utlandet, men kommer tilbake til VIF etter å ha fått erfaring andre steder. Dette gjelder også Mohammed Abdellaoue, bedre kjent som «Moa». Dette norske stortalentet begynte tidlig, spilte noen år for Skeid (der flere spillere startet opp) og gikk deretter til Vålerenga. Etter noen år på Ullevaal gikk han videre til Tyskland, der Bundesliga ble hans hjem i fem år. Nå er Moa dog tilbake i Vålerenga, og godt er det. Han scorer annenhver kamp (nesten), og har spilt på det norske landslaget i åtte år uavbrutt. Dette er en spiller som meget sikkert vil kjempe for Enga i mange år fremover.

Drillo og Eggen

Det stemmer. Visste du ikke at Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen spilte flere år i Vålerenga? Ikke nok med det – de to norske trenerlegendene spilte faktisk sammen! Jada, de møttes i Vålerenga i 1964, før de skilte veier igjen i 1966, og de spilte aldri på samme lag igjen. Såpass mye har Vålerenga gjort for norsk fotball. Såpass stor del av norsk fotballhistorie er sydd sammen med VIF.

Freddy dos Santos

Snakker vi om fotballspillere fra Vålerenga, er det umulig å ikke nevne dos Santos. Denne Oslo-gutten er en av favorittene til Klanen. Fansen elsker ham, og han elsker fansen. Freddy dos Santos begynte sin karriere i Skeid, akkurat som Moa og flere andre talenter fra Oslo. Han prøvde seg i Molde et par år, men forstod raskt at det var Oslo han ville bo i. Freddy kom tilbake til Vålerenga i 2001, og spilte her helt frem til han avsluttet karrieren. Til sammen spilte dos Santos hele 10 år for VIF. En sterk forsvarsspiller, som stoppet utallige farlige angrep. En solid spiller, som reddet laget flere ganger gjennom årene. En smart, oversiktlig stjerne, som klarte å sette hele 38 mål bak nettet til motstanderen gjennom sine lange år hos Vålerenga. Freddy fikk en rekke tilbud fra klubber som Rosenborg og Viking, men ville ikke forlate hjembyen. Derfor er Klanen så takknemlig, og derfor er dos Santos i vårt hjerte for alltid.