VIFs historie

Vålerenga har en lang og frodig historie, uansett hvilken sport man tar i betraktning. VIF står for Vålerengens Idrettsforening, og består av Vålerenga fotball, Vålerenga ishockey, Vålerenga håndball og Vålerenga amerikansk fotball. Disse fire er hovedsatsingen bak idrettsforeningen, men man finner også en innebandyklubb, basketballklubb og skiorganisasjon. Altså er dette en allsidig idrettsklubb der alle og enhver kan finne noe å holde på med. Gjennom årene har Vålerenga også satset på ting som kunstløp, bryting og friidrett. Folk flest kjenner dog kun til de tre hovedidrettene – fotball, ishockey og håndball.

Vålerenga fotball er kanskje den mest kjente internasjonalt, men de har færre meritter enn Vålerenga ishockey, som er den klubben med mest seire i Norge. Vålerenga fotball er det vårt nettsted handler om, derfor skal vi fortelle om denne delen av VIF først. Vålerenga fotball ble stiftet så tidlig som i 1913, og ble straks et symbol for arbeiderklassen i Oslo. Vålerenga er nemlig et område på Oslos østkant, der boforholdene og inntekter alltid var dårligere enn andre steder i byen. Gjennom årene slet Vålerenga med penger og mistet mange spillere til fordel for rikere klubber, men sjelen var alltid på sin plass. Fortsatt, den dagen i dag, er Vålerenga hjertet av Oslo indre øst. Her finner man Vålerenga kirke, der det hele begynte. Her finner man Jordal idrettspark og Jordal Amfi, samt den fremtidige Vålerenga stadion. Ikke langt unna har man Valle Hovin, en av de flotteste kunstgressbanene i Norge og Vallhall Arena. Vålerenga fotball har stukket av med seieren i norsk elitefotball hele fem ganger gjennom årene, i tillegg til fire cupmesterskap.

Vålerenga ishockey er samtidig langt bedre kjent i visse kretser enn satsingen på fotball. Vålerenga ishockey har nemlig fostret frem de største stjernene i norsk ishockey – blant annet Espen «Shampoo» Knutsen, som var blant de første norske ishockeyspillerne til å gjøre det stort i NHL (verdens beste ishockeyliga). Vålerenga ishockey har vunnet seriemesterskapet utrolige 29 ganger gjennom årene, en bragd det er nesten umulig å slå. Hjemmekampene spilles på Jordal Amfi, der kapasiteten på nesten fem tusen tilskuere stadig fylles opp.

Vålerenga håndball er en nyere satsning av VIF, og har dessverre ingen særlige meritter å skryte av. Håndballskolen har derimot fostret frem flere stjerner, og det er dette VIF har gjort seg kjente for gjennom årene. Både fotballskolen, hockeyskolen og håndballskolen er profesjonelle, gode steder, der barn og ungdom kan utvikle sine ferdigheter og satse på en karriere innen favorittsporten. Vålerenga generelt har alltid fokusert på å bringe sport og idrett frem i Norge. Med en rekke initiativ gjennom tiårene har VIF trolig gjort mer for idretten i Norge enn noen annen klubb i landet.

Spesielt er det fotballakademiet som har gjort store fremskritt de siste årene. U19-laget til VIF har faktisk vunnet seriemesterskapet fem ganger de siste ti årene! Visste du forresten at Vålerenga i seg selv vokste frem fra speideren? Det første fotballaget kom på plass i 1898 og het på den tiden «Spring». De klarte å vinne kretsserien i Tigerstaden fire ganger på kort tid før den første offentlige fotballserien kom på plass her i landet. Altså har Vålerenga en veldig lang historie som fortsatt er i full gang. Takket være det spennende breddeprosjektet som idrettsforeningen har satt i gang sammen med hovedsponsoren Hafslund, vil idretten nå ut til stadig flere mennesker i årene som kommer. Tusenvis av spillere, hundrevis av trenere og ledere flokker til VIF for å ta til seg dyrebar informasjon og erfaring.

VIF er Oslos stolthet. Med Klanen i ryggen og Miniklanen på tribunene. Med utallige meritter og en uendelig stor takknemlighet fra bybefolkningen har VIF gjort det umulige. De har vokst frem fra fattigdom og tatt Norge med storm. De har klart seg igjennom dårlige tider og kommet ut sterkere enn hva folk kan forestille seg. De har kjempet, med blod og tårer, for å kapre til seg seriemesterskap og cuper. Selv om VIF ikke har noen særlige meritter i utlandet å skryte av, er dette uten tvil den viktigste idrettsforeningen i Norge, og slik vil det forbli i årene som kommer.